Afbeelding1
Afbeelding2

STATEMENT
Gemeente Oudewater en Carnavalsvereniging De Blauwbaadjes
7 februari 2020

Carnavalsvereniging De Blauwbaadjes en Gemeente Oudewater zijn het eens:

Carnavalsvereniging De Blauwbaadjes en Gemeente Oudewater zijn het eens:

Carnaval moet een feest zijn voor iedereen!

Het nieuws dat de gemeente Oudewater strenger gaat controleren op geluidsoverlast van de Carnavalsoptocht sloeg in Oudewater in als een bom. Toch zijn Carnavalsvereniging de Blauwbaadjes en de gemeente het op grote lijnen met elkaar eens. Zij vinden beiden dat regels bijdragen aan een beter evenement.

De voorzitter van De Blauwbaadjes, Leon Sangers en burgemeester Wim Groeneweg vinden het jammer dat er zoveel ophef is ontstaan rondom de controles op geluidsoverlast. Zij willen er samen juist een reuze gezellig, maar gezond en veilig evenement van maken. Daarbij gelden nu eenmaal bepaalde regels.De burgemeester benadrukt: “Regels zorgen ervoor dat er grenzen zijn. Bijvoorbeeld aan drankgebruik, verkeer, constructie van de wagens én geluid. Die grenzen zijn nodig om een evenement goed te laten verlopen.” Leon Sangers, voorzitter van de Blauwbaadjes vult aan: “ Het is ook gewoon een kwestie van je verantwoordelijkheid nemen”. Iedereen die het carnaval een warm hart toedraagt en deelneemt aan de mooie optocht heeft hier zijn of haar eigen rol in “.

Liever geen boetes
De geluidsnorm geldt al jaren. Maar de mogelijkheden om daarop te sturen, waren beperkt. Dat werd ook door De Blauwbaadjes ervaren. Wagens uit de optocht halen, was niet altijd mogelijk. Het opleggen van een boete is dan een extra middel dat ingezet kan worden. Burgemeester Groeneweg licht toe: ”Ten eerste willen we een gezellig feest zonder boetes! Maar er zijn nu eenmaal grenzen. Boetes zijn bedoeld om mensen te dwingen tot het veranderen van hun gedrag. Een lage boete zou niet dit effect hebben. Daarom is de hoogte vastgesteld op € 1.500,-“. De Blauwbaadjes hadden deze boete liever lager gezien, en naar aanleiding van de bevindingen van dit jaar bijgesteld als dit niet afdoende zou werken.

Meten is weten
De gemeente helpt de carnavalswagens bij het meten van hun geluidsniveau. Bij het opstellen van de wagens is de omgevingsdienst gevraagd het geluid van alle wagens te meten. Zo weten ze waar ze aan toe zijn. “Stelt de omgevingsdienst tijdens de optocht toch een overtreding vast, dan krijgt de betreffende wagen van ons een gele kaart.”, zegt Sangers. “Ben je dan nog een keer in overtreding? Dan weet je wat de consequentie is. Ook wij vinden dit redelijk.”.

Niet alle gemeenten hebben dezelfde normen
Léon Sangers geeft aan dat De Blauwbaadjes graag hadden gewild dat als er een boete wordt opgelegd, deze regionaal zou worden bepaald en in goed overleg met alle partijen.
Burgemeester Groeneweg legt dit graag uit: “Gemeenten zijn heel verschillend, op allerlei gebied. Een paar voorbeelden: gaat de optocht door brede of hele smalle straten? Is er gevaar voor de veiligheid door heel veel mensen in een klein gebied? Is er veel of weinig overlast door drankgebruik? Zijn er wel of geen omleidingen voor het verkeer en wat betekent dat voor de omgeving? Zijn er wel of geen klachten over het geluid? Allemaal zaken waar een gemeente op haar eigen manier op wil sturen. Dat maakt het zo moeilijk om één gezamenlijke norm te stellen. Dit is tot nu toe dan ook niet gelukt.”
De Blauwbaadjes vinden dit jammer, maar hopen dat er volgend jaar wél een richtlijn voor de hele regio kan worden afgesproken.

Trots op de optocht – Carnaval in Oudewater leeft!
Leon Sangers én Burgemeester Groeneweg zijn trots op de optocht in Oudewater. Helemaal nu de organisatie erin geslaagd lijkt om het aantal wagens te verdubbelen. Vorig jaar bestond de optocht uit 8 wagens. Nu zijn er al 17 aanmeldingen. “Één ding is in ieder geval duidelijk: Carnaval in Oudewater leeft! En dat willen we graag zou houden.”, aldus Leon Sangers en Burgemeester Groeneweg.
Burgemeester Groeneweg is van donderdag 20 tot en met zondag 23 februari zo veel mogelijk aanwezig bij de festiviteiten rondom Carnaval. Zo is hij voor iedereen direct aanspreekbaar.

Contactpersonen voor de pers:

Anita Koolmees, communicatieadviseur gemeente Oudewater, koolmees.a@woerden.nl, (0348) 42 87 09

Overige persvragen: communicatie@oudewater.nl, of  bel 14 0348 en vraag naar de persvoorlichter

Prins Marcel (Heijmans), prins Carnaval van Uivergein!